Naši domácí borci zazářili doma i ve světě

V Benešově však nebyli úspěšní jenom organizátoři. Jsme pyšní i na úspěchy domácích závodníků. I díky tomu můžeme říci, že triatlon má v Benešově opravdu silnou historii. A jen pro vysvětlení: Jako domácí bereme všechny z našeho regionu, na které jsme hrdí.

Mezi naše domácí triatlety s úspěchy na nejvyšší republikové úrovni patřil Jaroslav Máca (klubová příslušnost TTC Benešov), který v roce 1996 ve své kategorii zvítězil na mistrovství České republiky v dlouhém triatlonu. Jan Patka (na obrázku výše) se stal mistrem České republiky o dva roky později. Mistrem republiky je i Miloš Fox, který sbíral úspěchy i na světové úrovni! Proslulé jsou jeho výkony na duatlonových tratích.

Nejúspěšnějším závodníkem je Jiří Kokeš, který ve veteránských kategoriích v českých pohárech obsazoval vždy některé z prvních tří prvních míst. V roce 1996 skončil na 13. místě na Mistrovství Evropy ve své věkové kategorii.

Kompletní sadu medailí má také z mistrovství světa v triatlonu horských kol (Xterra) na Havaji, kterému se v druhé části své kariéry intenzivně věnoval. Úspěšnými našimi závodníky byli i Jiří Dumský (býval mezi pěti nejlepšími na mistrovství republiky v duatlonu) a Tomáš Kyslík, který má řadu medailí z juniorských Českých pohárů a MČR.

Tento materiál je z knihy BENEŠOV-SPORT, autorka Jaroslava Tůmová. Kniha se dá koupit v knihkupectví Daniela nebo v KIC Benešov /obojí na Masarykově náměstí v Benešově.

Kniha Benešov Sport Triatlon náhled